• King of the World bio

  Sinds de oprichting begin 2012 is het snel gegaan met “ (K)ing (O)f (T)he (W)orld“ Ruud Weber (leadvox/bgtr), Fokke de Jong (drs/bvox), Govert van der Kolm (Hammond/bvox) en Erwin Java (gtr). In minder dan 4 jaar tijd heeft deze groep via de albums “Can’t Go Home” (2013), “KOTW” (2014) en “Live at Paradiso” (2015) zijn reputatie in het Nederlandse bluescircuit gevestigd. Alle 3 albums vielen louter lovende reviews ten deel, zowel in de binnen- als buitenlandse muziekpers. Ook de live-reputatie, die de band heeft opgebouwd middels optredens op onder meer festivals als North Sea Jazz Festival, Highlands, Ribs ’n Blues, R & B Night Groningen en Bluesrock Tegelen, heeft aan het succes bijgedragen. Daarnaast wordt de groep geboekt in Nederpoptempels als Paradiso, Hedon, De Boerderij, Doornroosje en vele andere. Een bevestiging dat KOTW er in geslaagd is de blues in bredere zin voor het voetlicht te brengen.
  De band heeft er ook al verscheidene TV en radio-shows op zitten waaronder Pauw en Witteman (TV 2x), Vrije Geluiden (TV),Derksen on the Road (TV),Jongens van het Noorden(TV), TROS-muziekcafé (radio) en Countdowncafé (radio) . De verder toegenomen landelijke waardering voor KOTW heeft zich begin 2014 geuit in het winnen van 5 Blues Awards (beste drummer, beste toetsenist, beste bassist, beste gitarist en beste band). Ook de eerste shows in Duitsland zijn inmiddels succesvol afgerond en hebben geresulteerd in een tour bij de oosterburen begin 2017.
  Op 1 mei 2016 vloog de groep naar Cincinnati, Ohio (USA) om daar, onder productionele leiding van Erwin Musper (o.a. Anouk, Van Halen, Scorpions, Def Leppard, David Bowie, Mick Jagger) hun 4e album op te nemen. In de Bamboo Room Studio’s aldaar werden in 10 dagen tijd 13 nummers aan de geluidsband toevertrouwd . De keuze voor een studio in de USA was snel gemaakt : voor alle bandleden geldt dat de muziek waarmee ze zijn opgegroeid en door zijn geïnspireerd zijn bakermat vindt in dit land. Wat is er mooier dan om in het geboorteland van blues-, rhythm & roots-muziek het creatieve opnameproces te beleven? Onder de 13 stukken bevindt zich 1 cover : Life in the fast lane dat de meesten kennen van de Eagles. De overige 12 zijn eigen composities. De titel van het album is “ Cincinnati ” en komt op 7 oktober 2016 uit. Vanaf oktober 2016 start de albumtour en deze brengt de band langs vele clubs verspreid door Nederland maar ook naar Duitsland, Oostenrijk en Tsjechië.

  Web: www.kingoftheworld.eu

   

  King of the World press quotes

  2016

  “Cincinatti is een plaat waarop twaalf eigen tracks en een cover glashelder voor het voetlicht brengen waarom KOTW bluesroyalty is. Dit is de beste bluesband-in-de-breedste-zin-des woords die Nederland momenteel kent.“ (Jazzism, okt/nov 2016)

  “Meer dan gewoon weer een goed bluesalbum: het is de volgende stap in de muzikale ontwikkeling van King Of The World. Zoals altijd is Java van grote klasse……het samenspel is fantastisch.” (Gitarist, oktober 2016)

  “Een plaat die klinkt als een klok. Dankzij groepen als King Of The World kan de blues nog heel lang mee.”  (Lust For Life, oktober 2016)

  “Na een drietal CD’s een vaste waarde in Nederbluesland. Soms is het net of een band er altijd al geweest is. King of the World (KOTW) is zo’n band. Een  voorbeeld van een band die niet meer hoeft, maar er wel gewoon is omdat ze er plezier in hebben…….hulde!” (Arrow Classic Rock’s Bluesbox)

  “Met ‘Cincinnati’ wordt een meer dan geslaagde uitstap gemaakt naar Northern-Soul, STAX-sound en stevige rock. Er worden duidelijk nieuwe muzikale dimensies aangeboord. Een absoluut topproduct met internationale allure.” (Bluesmagazine, 30 september 2016)

  Voodoo // King of the World - 01 CINCINNATI
  icon-downloadicon-download
  1. Voodoo // King of the World - 01 CINCINNATI
  2. Same old trouble // King of the World - 01 CINCINNATI
  3. Murder in the first degree // King of the World - 01 CINCINNATI
  4. Hurt so bad // King of the World - 01 CINCINNATI
  5. World on fire // King of the World - 01 CINCINNATI
  6. Feel that flame // King of the World - 01 CINCINNATI
  7. The waiting game // King of the World - 01 CINCINNATI
  8. Heart and soul // King of the World - 01 CINCINNATI
  9. Howling dog // King of the World - Cincinnati
  10. Better luck next time // King of the World - Cincinnati
  11. Life in the fast lane // King of the World - Cincinnati
  12. She’s alright // King of the World - Cincinnati
  13. No way out // King of the World - Cincinnati