PopUp MP3 Player (New Window)
KOTWpress01HPvanVelthoven02

King of the World

 

Sinds de oprichting begin 2012 is het snel gegaan met “ (K)ing (O)f (T)he (W)orld“ Ruud Weber (leadvox/bgtr), Fokke de Jong (drs/bvox), Govert van der Kolm (Hammond/bvox) en Erwin Java (gtr). In minder dan 4 jaar tijd heeft deze groep via de albums “Can't Go Home” (2013), “KOTW” (2014) en “Live at Paradiso” (2015) zijn reputatie in het Nederlandse bluescircuit gevestigd.

Alle 3 albums vielen louter lovende reviews ten deel, zowel in de binnen- als buitenlandse muziekpers. Ook de live-reputatie, die de band heeft opgebouwd middels optredens op onder meer festivals als North Sea Jazz Festival, Highlands, Ribs 'n Blues, R & B Night Groningen en Bluesrock Tegelen, heeft aan het succes bijgedragen. Daarnaast wordt de groep geboekt in Nederpoptempels als Paradiso, Hedon, De Boerderij, Doornroosje en vele andere. Een bevestiging dat KOTW er in geslaagd is de blues in bredere zin voor het voetlicht te brengen.
De band heeft er ook al verscheidene TV en radio-shows op zitten waaronder Pauw en Witteman (TV 2x), Vrije Geluiden (TV),Derksen on the Road (TV),Jongens van het Noorden(TV), TROS-muziekcafé (radio) en Countdowncafé (radio) .
De verder toegenomen landelijke waardering voor KOTW heeft zich begin 2014 geuit in het winnen van 5 Blues Awards (beste drummer, beste toetsenist, beste bassist, beste gitarist en beste band).
Ook de eerste shows in Duitsland zijn inmiddels succesvol afgerond en hebben geresulteerd in een tour bij de oosterburen begin 2017.

 

Op 1 mei 2016 vloog de groep naar Cincinnati, Ohio (USA) om daar, onder productionele leiding van Erwin Musper (o.a. Anouk, Van Halen, Scorpions, Def Leppard, David Bowie, Mick Jagger) hun 4e album op te nemen. In de Bamboo Room Studio's aldaar werden in 10 dagen tijd 13 nummers aan de geluidsband toevertrouwd .

De keuze voor een studio in de USA was snel gemaakt : voor alle bandleden geldt dat de muziek waarmee ze zijn opgegroeid en door zijn geïnspireerd zijn bakermat vindt in dit land. Wat is er mooier dan om in het geboorteland van blues-, rhythm & roots-muziek het creatieve opnameproces te beleven? Onder de 13 stukken bevindt zich 1 cover : Life in the fast lane dat de meesten kennen van de Eagles. De overige 12 zijn eigen composities. De titel van het album is “ Cincinnati ” en komt op 7 oktober 2016 uit.

Vanaf oktober 2016 start de albumtour en deze brengt de band langs vele clubs verspreid door Nederland maar ook naar Duitsland, Oostenrijk en Tsjechië̈. 

 

King Of The World press quotes

2015

Weber, Java, Van der Kolm en De Jong klinken hierop geinspireerder dan ooit. Niet alleen een uiterst soepel opererende bluesband maar intens, hard rockend en soulvol.” (Jazzism, september 2015)

“Een top CD, waarop het live geluid van de groep op nagenoeg perfecte wijze is vastgelegd.” (Real Roots Cafe, juli 2015) 

“King Of The World is Nederlandse bluesadel.” (File Under, juli 2015)

“Zowel het sterke samenspel als de meerstemmige zang komt op dit fantastisch geproduceerde live-album  geweldig uit de verf……hartverscheurend…….bevlogen.” (Gitarist, mei 2015)

“De kwaliteiten van de band komen mogelijk nog beter uit de verf op dit in Amsterdam opgenomen live-album.  Alles klopt……een band die excelleert.” (Lust For Life, mei 2015)

“Ondanks het feit dat er nog maar twee volledige studioalbums zijn verschenen, is het podium de plaats waar de meeste indruk wordt gemaakt.” (FestivalInfo, 8 juni 2015)

“Excellent!” (Musiczine, juni 2015)

“Drie albums uitbrengen in de eerste 3 jaar van je bestaan en dan alle 3 ook zo succesvol bewijst wel hoe goed superband King Of The World is.” (Written In Music, 3 juni 2015) 

“Een juweel van een CD.” (Blues-rockreview.nl, juni 2015) 

“Met dit album bewijst King of the World sowieso tot de top van de “Neder”blues te behoren!” (Track, juni 2105)

“Het is een kraker, de energie spat er vanaf en hoewel de studio-albums ook goed waren, is het duidelijk dat we hier met een fenomenale live-band te maken hebben.” (Mania, nr. 317)

“Een aanstekelijk en met duidelijk plezier spelende band. Dit speelplezier geeft een positieve respons bij het publiek en die interactie zorgt in totaal voor een uitstekende liveregistratie.” (Maxazine/Blueszine, 24 april 2015)

“Mooi live album van King Of The World met de bekende en dus ook zéér geliefde deunen van deze heren.” (Arrow’s Bluesbox, 22 april 2015)

“Alles is perfect op elkaar afgestemd en klinkt super geolied.” (Blues Magazine, 3 mei 2015)

“Ze hebben er zonder twijfel een ‘hell of a time’ opzitten tijdens hun concerttour en dat voel je wanneer je dit album op je laat afkomen…….uitstekend.” (Keys & Chords, 29 april 2015)  

2014

“KOTW is op de beste manier meer van hetzelfde, want nog veel beter. Het geluid is dynamischer, de wisselwerking tussen broedend en spuitend is optimaal en er wordt werkelijk met een bewonderenswaardige inzet gemusiceerd.” (Lust For Life, april 2014)

“Het spelplezier spat er wederom aan alle kanten vanaf en ook het samenspel is erg strak te noemen. Bovendien zijn Erwin Java’s gitaarfills dit keer nog beter. Net als ‘Can’t Go Home’ verplichte kost voor elke bluesliefhebber.” (Gitarist, april 2014)

“Het loont zeker de moeite om voor King Of The World de noordergrens van ons landje over te steken.” (Rootstime, april 2014) 

“Met opvolger ’KOTW’ kan het kwartet met recht gekroond worden tot koning van de Nederblues.”  (HDC Media, o.a. NH Dagblad, Leidsch Dagblad etc., maart 2014)

“Voorganger ‘Can’t Go Home’ was al top, deze is beter. Bijzonder mooie bluesplaat.” (Jazzism, maart 2014)

“Het moge duidelijk zijn dat King Of The World dé bluesband van Nederland is.” (Written In Music, 25 maart 2014)

 “Schaf dit album aan en de kans is erg groot dat je de beste Nederlandse blues cd van 2014 in handen krijgt.”  (Real Roots Cafe, 22 maart 2014)

“King Of The World klinkt nu al als een band die 100 jaar bestaat…….een briljante tweede CD.” (Arrow Classic Rock’s Bluesbox, 18 maart 2014)

“Het nieuwe album werkt hun geluid verder uit, breed roots-georiënteerd, vakkundig gespeeld, gedragen door perfecte beheersing van instrumenten. Ze maken blues weer populair bij een pop-publiek en dat is een grote verdienste. Maar het is dan ook een erg goede band.” (Mania, nr. 306)

“King Of The World bevestigd niet alleen dat ze een ‘super’-band zijn maar bevestigen dat dik en dubbel……prachtige nummers met gedoseerd spel van alle bandleden.” (Bluesbreeker, 20 maart 2014)

 2013

“Dit is een zeer professionele club. Alles klopt gewoon op “Can’t Go Home”. Nederland is gewoon een geweldige bluesband rijker.” (Lust For Life, mei 2013)

 “Luisterend naar het debuut van King Of The World is de conclusie snel getrokken, namelijk een klasse apart.” (Back To The Roots, mei 2013) 

"Op dit album hoort een waarschuwingssticker geplakt met: "Waarschuwing. Kippenvel gegarandeerd". 'Can't Go Home' is een topalbum van een superband." (Musicfrom, 3 mei 2013)

“Het debuut ‘Can’t Go Home’ laat niet alleen horen dat er vier geweldige individuele muzikanten aan het werk zijn, maar ook dat ze nu al een hecht collectief hebben gesmeed.” (Music Maker, april 2013)

“Het viertal verkent op ‘Can’t Go Home’ met hoorbaar gemak alle uithoeken van de elektrische blues. Een aanrader!” (Gitarist, april 2013)

“King Of The World is een aanwinst voor het Nederlandse bluescircuit.” (Heaven, juli/aug 2103)

“Blues en roots van Nederlandse bodem en van internationale allure. Geworteld in de Nederblues, maar niet daartoe veroordeeld.” (8Weekly, 4 juli 2013)

“Wonderen bestaan nog! Er gebeuren mooie dingen in Bluesland! Eén van die mooie dingen is een groep die zich King of the World noemt. Het is het puikje uit de oudere Nederlandse Blues- scene en het is een soort les in muziek van gedreven en vooral gepokt en gemazelde liefhebbers.” (Arrow Classic Rock’s Bluesbox, 20 maart 2013) 

“Een prima debuutalbum dat zich vooral kenmerkt in een afwisselende sound met soul, jazz, blues en New Orleans invloeden waarbij er een hoofdrol is weggelegd voor, natuurlijk, gitarist Erwin Java en toetsenist Govert van der Kolm. Dit wel mogelijk gemaakt door een strakke ritmesectie uiteraard.” (Maxazine, 28 maart 2013)

“Conclusie is dat "Can't Go Home" een prachtig en gevarieerd album geworden is en dat Ruud, Erwin, Fokke en Govert vier topmuzikanten zijn, iets dat de meesten trouwens al lang wisten.” (Rootstime, maart 2013)

“Het is nu maart en voor mij is nu het al duidelijk dat dit een van de beste Nederlandse producties van dit jaar zal worden.” (Real Roots Cafe, 30 maart 2013)

Boekingen: 

Goomah Music
Robert Koole
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
www.goomahmusic.nl 
Tel: 06-29248803
Tel: 0548-619055

www.kingoftheworld.eu

 

Newsletter


Header newsletter richt NL02